×

Den stora smakresan

Limiterade utgåvor

Klicka på en flaska för att läsa mer

Utgåva nr 1

Kanalporter

Richard Bengtsson har bryggt 1.500 flaskor kanalporter i sitt utvecklingsbryggeri för utvalda kunder. Flaskorna är buteljerade, etiketterade och numrerade för hand av bryggmästaren och hans bryggteam. Inspiration till Kanalportern fick Richard under två spännande möten under resan på Göta Kanal, dels när han vid Stegeborgs slott träffade ört- och kryddexpert Lisen Sundgren och dels under mötet vid Bergs slussar med den lokala kafferostaren Ingo Deters.

För att skapa en stram och välbalanserad porter har Richard Bengtsson använt fyra malttyper med olika rostningsgrad: pilsner-, melanoidin-, svart- och karamellmalt. Resultatet är en öl som du kan njuta av i flera olika sammanhang. Richard dricker den gärna som den är, eller tillsammans med ostron eller andra skaldjur. Den krämiga och maltbrända smaken gör att Kanalporter även passar bra med kraftiga ostar och chokladdesserter.

Volym: 75 cl

Alkoholhalt: 6,0 procent

Smak: En torr, smakrik och fyllig porter med toner av kaffe, choklad och lakrits

Artikelnummer på Systembolaget: 89093-03

Utgåva nr 2

Ekfatslagrad imperial

Den andra utgåvan i Mariestads limiterade serie är Ekfatslagrad Imperial som bryggmästare Richard Bengtsson bryggt för utvalda kunder i sitt utvecklingsbryggeri. Den här gången har Richard använt sig av de fat av svensk ek som han fick med sig från besöket hos tunnbindaren Johan Thorslund för att addera en extra dimension till ölet. Totalt 1800 flaskor är buteljerade, etiketterade och signerade för hand av bryggmästaren och hans bryggteam.

Grundkaraktären på Imperialen är maltaromatisk med balanserad beska. Richard har använt sig av pilsnermalt, melanoidinmalt och karamellmalt, tillsammans med humlesorterna Fuggles, Perle och Saaz. Alkoholhalten är 8 % för att den på bästa sätt ta till sig smakerna från lagringen på fat. Efter jäsning och kort lagring på tankar har den lagrats 21 dygn på hårdrostade fat av svensk ek som gjort Ekfatslagrad Imperial mjuk i smaken och gett den en fin ek-karaktär med utsökt beska. Den här ölen passar bäst för sig själv, som en aperitif eller digestif i samband med en middag, men kan även passa till grillat kött eller en kraftig efterrätt.

Lanseringsdag: 1 April (restaurang och dutyfree), 2 maj Systembolaget

Artikelnummer på Systembolaget: 88429-01

Utgåva nr 3

Rökig Kustlager

Den tredje utgåvan i Mariestads limiterade serie öl är Rökig Kustlager, en öl som bryggmästare Richard Bengtsson tagit fram med inspiration från sommarens segling på västkusten med Ostindiefararen Götheborg.

Ostindiefararen Götheborg är byggd som fartyg byggdes på 1700-talet, då rikedomar seglades hem till Sverige från Kina; hon är byggd för hand och av trä, och för att skydda trä och tågvirke från det salta havet och den starka solen är allt täckt av tjära. Just den rökiga tjärdoften har inspirerat Richard Bengtsson till Mariestads Rökiga Kustlager som har en tydlig doft av tjära och rök, och en rökig, maltig smak med balanserad beska. För att få med rökigheten i ölen har Richard använt rejält med bokrökt malt tillsammans med en mindre mängd pilsnermalt och mörk karamellmalt. Humlen är tysk Magnum.

Totalt har 1 800 flaskor buteljerats, etiketterats och signerats för hand av bryggmästaren och hans bryggteam. Rökig Kustlager passar bäst till kraftig och smakrik mat. Drick den kylskåpssval, till exempel till grillat revbensspjäll eller den feta maten på julbordet.

Volym: 75 cl

Alkoholhalt: 6,0 procent

Lanseringsdag: 1 december 2015

Artikelnummer på Systembolaget: 89481-01

Utgåva nr 4

Ostindien Strong Ale

Den fjärde utgåvan i Mariestads limiterade serie öl är Ostindien Strong Ale, en öl som bryggmästare Richard Bengtsson tagit fram med inspiration från förra sommarens resa med ostindiefararen Götheborg och sitt besök i Hong Kong.

Ostindiefararen Götheborg är byggd som fartyg byggdes på 1700-talet, då rikedomar seglades hem till Sverige från Kina. När ostindiefararna på 1700-talet gjorde den långa och mödosamma resan till Asien fanns förstås rejäla mängder öl ombord. Som all dryck förvarades ölen i fat och faten var inte bara praktiska som kärl utan gav även smak åt drycken.

För att brygga en öl med lång hållbarhet har Richard använt sig av fyra maltsorter: Pilsnermalt, Münchenermalt, Melanoidinmalt och mörk karamellmalt, och humlesorterna Cascade och Magnum som ger både smak och hållbarhet. Mariestads Ostindien Strong Ale har lagrats fem månader på tank och ekfat innan den tappats på flaska. Den har en markerad alkoholhalt, komplex smak och en tioårig hållbarhet.

Volym: 75 cl

Antal flaskor: 1800

Alkoholhalt: 10,0 procent

Lanseringsdag: 2 maj 2016

Artikelnummer på Systembolaget: 89822-01

Utgåva nr 5

Svart Inlandspilsner

Mariestads Svart Inlandspilsner kommer att finnas i en specialupplaga på 2000 st. De är på 75 cl styck och har för hand etiketterats och signerats av bryggmästaren. Den 1 december släpps de på Systembolagets beställningssortiment.

Mäskning sker under 155 minuter med ett utdraget infusionsförfarande där en rast hålls på 100 minuter vid 64 grader för att omvandla så mycket stärkelse som möjligt till förjäsbartsocker. Resultatet blir en torr kropp på ölet.

Mariestads Svart Inlandspilsner är en underjäst mörklageröl. Jäsningsperioden inleds med huvudjäsning som varar i sju dygn vid 13 °C. Därefter sker mognaden i lagertank under fyra veckor vid –1 grad celsius.

Volym: 75 cl

Doft: Aromatiskt brända toner med inslag av kaffe och lakrits

Smak: En frisk torr smak med maltiga brända toner

Malt: Pilsnermalt, Münchnermalt, Blackmalt

Humle: Magnum, Perle och Tettnanger

Antal flaskor: 2000

Lanseringsdag: 1 december 2016

Utgåva nr 6

Amerikansk Dampfbier

Mariestads Dampfbier är den sjätte utgåvan i Mariestads limiterade serie öl och är bryggmästare Richard Bengtssons tolkning av det öl som brukar kallas ång-öl eller steam beer. Ett öl som började bryggas på den amerikanska västkusten under guldruschens dagar i slutet av 1800-talet.

Den Stora Smakresan är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. 2016 gick resan i ånglokens och guldruschenstecken, dels längs den svenska Inlandsbanan och dels till Kalifornien där steam beer är en av resterna från guldruschens dagar. Ett besök hos kollegerna på Anchor Steam Brewery i San Francisco inspirerade Richard att göra ett ångöl, eller dampfbier som tyskarna säger. Bryggmästaren skapade sin Dampfbier med avstamp i Mariestads tyska rötter inspirerad av det gamla ånglok som drog tåget.

Det blev en skummande bärnstensfärgad brygd, kanske mer åtråvärd än guld för alla öl-älskare. I grunden är det en lager, men som får jäsa vid en något högre temperatur än vad man normalt har för lageröl. Ölet är en torr och fruktig lager med en maltaromatisk fyllighet. Både beskheten och torrheten är utsökt. Drick den helst kyld till +11-13° C. Totalt har 2.000 flaskor buteljerats, etiketterats och signerats för hand av Bryggmästaren och hans bryggteam

Volym: 75 cl

Alkoholhalt: 6,0 procent

Artikelnummer på Systembolaget: 89215-01

Antal flaskor: 2000

Till toppen